Wees meer dan wie je al bent!

In blog

Het is weer achter de rug, het jaarlijkse beoordelingsgesprek. Vaak een spannende periode voor zowel de manager als de medewerker. Managers worstelen met het overbrengen van de boodschap. Medewerkers luisteren vaak selectief en zijn vooral benieuwd naar de financiële veranderingen.

Wat mij mateloos irriteert, is dat de focus in deze gesprekken vooral ligt op de ontwikkelpunten van de medewerker, in plaats van zijn of haar talenten. Niet gek ook als je bedenkt dat onze hele samenleving zo is ingericht. Als je kind thuiskomt met zijn of haar rapport kijk je altijd eerst even naar de lage cijfers, toch? En als Ajax verloren heeft, tja, dan kunnen we heel goed benoemen in welke aanvallen het faliekant mis ging. Ook ik ben opgevoed met het motto: ‘Als je maar hard genoeg ervoor werkt, kun je alles bereiken!’ Nou, dat heb ik geweten! Ook al daagde mijn managers mij weleens uit om meer te investeren in waar ik goed in was, liep ik zelf toch vaak het beoordelingsgesprek uit met een rijtje met zaken die ik per se wilde verbeteren. Als mijn collega’s dat konden, dan moest ik dat toch ook kunnen bereiken.

Met de lessen, die ik onlangs over mezelf geleerd heb, ben ik een nieuw motto gaan volgen: ‘You cannot be anything you want to be – but you can be a lot more of who you already are.’ (Tom Rath) Focus op je talent, investeer daarin door dit talent vaker in te zetten, breid je vaardigheden en kennis hierover verder uit en je zal zien dat dit jouw kracht wordt. Hetgeen waarin jij vrijwel altijd optimaal zal presteren. En daarbij dátgene waarmee jij jezelf kan onderscheiden van de rest.

Door meer inzicht te krijgen in je eigen gedragsstijl middels het Insights Discovery model kom je er al snel achter wat jouw energiegevers en –vreters zijn en waar jouw talenten waarschijnlijk verborgen liggen. De Strengthsfinder van Gallup geeft je een nóg dieper inzicht in jouw talenten. De truc is om dit vervolgens in de praktijk te brengen. Natuurlijk kun je niet zomaar het voorbereiden van rapportages voor het Management Team aan de kant schuiven (als we even uitgaan van mijn energievreter). Maar wellicht heb je een collega die gek is op analyseren en hier een mooie uitdaging in ziet. Terwijl jij die rapportages maar al te graag op een overtuigende manier wilt presenteren; iets waar jouw collega nu al knikkende knieën van krijgt. Volgens mij hebben we dan een win-win te pakken.

Pak het planningsgesprek en de tussentijdse beoordeling van 2016 een keer anders aan en benoem in plaats van enkel jouw ontwikkelpunten ook minstens twee talenten die jij graag meer wil inzetten. Bespreek vervolgens met je manager in welke werkzaamheden of projecten je deze talenten verder kunt ontplooien, zodat jullie beide eind 2016 kunnen concluderen dat je meer bent geworden van wie je al was!

Leave a Comment